Ivana Bachová – K vodě 1. 7. 2021 – 3. 10. 2021 · Hotel Zámeček **** · Akce již proběhla

Srdečně vás zveme na výstavu obrazů Ivany Bachové (1995). Výstava K vodě nabízí průřez autorčinou tvorbou, od nejnovějších po starší díla na téma vody a jejích různých tváří a projevů.

Ivana Bachová se zabývá zkoumáním vzájemného vztahu mezi přírodním prostředím a zkušeností samotného života. Podstatným zdrojem jejího zájmu a inspirací se jí stala voda. Voda se svou schopností ovlivňovat ráz krajiny a také jako zásadní živel spojený s životem. S pohybem. Protože tam, kde je pohyb, je také život. Její obrazy - často v modrých a hnědých tónech - dále zdůrazňují sepětí vody-toku se zemí-krajinou.

Prezentovaná výstava představuje průřez autorčinou tvorbou, od nejnovějších po starší obrazy na téma vody a jejích různých tváří a projevů. Vody klidné, zrcadlící ráz okolní krajiny. Vody na první pohled stojaté, ale se zrádnými spodními proudy, které nelze mnohdy pohledem z vnějšku zahlédnout. Ale také vody tekoucí, dynamické, nejrychlejší cestou pospíchající vpřed, po cestě zápasící s překážkami, na které reaguje, se kterými spolupracuje a podle jejichž charakteru vytváří také specifická proudění. Vody, která svou jemnou vytrvalostí neustále proměňuje koryto a podobu okolí. A v důsledku tím proměňuje i vlastní plynutí a podobu. V tomto krásném hotelovém prostoru navíc výstava navazuje na okolní, vnější prostředí s jeho vodními zdroji a panoramaty a tvoří s ním jakýsi prostředkující a jednotící prvek mezi exteriérem a interiérem.

Tvorba Ivany Bachové je celkově zaměřena na ztvárňování přírody a jejích mystérií. Kromě bravurního realistického zpracování obrazu autorku charakterizuje také velký zájem o přírodu samotnou a procesy, které se v ní odehrávají. Jak navenek, jako je například střídání ročních období nebo působení světla a jeho odrazů na zobrazovaný celek nebo působení světla na různých místech - v lesích, u řek a rybníků, specifická barevnost u moře nebo na horách. Také ji ovšem zajímají vnitřní procesy, které se na vodě a dalších zobrazovaných fenoménech projevují. Vytváření mlh a oparů nebo třeba obtékání vody kolem různých překážek ve specifickém prostředí. Z takových zkušeností si autorka odnáší pro ni cenné poznání o světě a jeho zákonitostech.

Kurátorka: Ivana Beranová

Doprovodným program
so 4. 9. 16:00 Komentovaná prohlídka výstavy s malířkou

Hotel Zámeček Poděbrady
Poděbrady, Husova 232, I. patro
Otevřeno po-ne 10-18 hod.
Vstup zdarma

Událost pořádají Lázně Poděbrady, a. s. a Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady.

Termín akce

1. 7. 2021 – 3. 10. 2021

Místo konání

Hotel Zámeček ****
Husova 232/II
Poděbrady

Další doporučené akce

Poděbradský den srdce - 6. ročník

21. září

Velikonoční koncert Jakuba Machuldy

30. března

Komentovaná prohlídka zahrady s Ferdinandem Lefflerem

14. května

Přednáška prof. MUDr. Jana Harrera, CSc.

zítra

Přednáška prof. MUDr. Michala Vrablíka, Ph.D.

27. března

Křeslo pro hosta s Janou Paulovou

31. března

Tereza Zichová - Neboj!

do 28. dubna

Rosťa Osička

30. dubna - 8. června

II. Komentovaná prohlídka Neboj! s autorkou a kurátorkou

30. března

III. Komentovaná prohlídka Neboj! s Terezou Zichovou

28. dubna

Kollárovci

28. června

Dokud nás milenky nerozdělí

14. června

Na poslední chvíli

25. července

Na Zlatém jezeře

2. srpna

Tři Lamři

4. května - 28. července
Další doporučené akce

Další akce v místě Hotel Zámeček ****

Rosťa Osička

30. dubna - 8. června

Komentovaná prohlídka zahrady s Ferdinandem Lefflerem

14. května
Zobrazit všechny kulturní akce
Máte dotaz?
Dotaz úspěšně odeslán. Brzy Vám odpovíme.