Ludvík Kuba a jeho Slovanstvo již zítra Aktualita vydána v po 29. 11. 2021 16:00

Ludvík Kuba a jeho Slovanstvo již zítra

Koncertem Ludvík Kuba a jeho Slovanstvo připomene 65. výročí úmrtí významného českého malíře, který je považován za umělce dvou století. Jako většina jeho vrstevníků byl ve své malířské tvorbě ovlivněn impresionismem a secesí. Sám se také zajímal o folklor, který se výrazně promítl v jeho výjimečné umělecké kariéře.

Málokdo ví, že Ludvík Kuba se zabýval samostudiem slovanských národů, které velice dobře zdokumentoval jak na plátně, tak ve svých publikacích. Od roku 1883 pracoval na své hudební sbírce Slovanstvo ve svých zpěvech, kterou za víc jak 50 let sestavil při svých poznávacích cestách po Evropě. Žádná z jeho etnografických děl nevystihuje slovanskou kulturu tak výrazně a detailně jako právě Slovanstvo.

Na zítřejším koncertě s podtitulem „Putování za slovanskou písní“ představíme pouhý zlomek tohoto pozoruhodně rozsáhlého etnomuzikologického díla. Samotný program bude laděn do červeno-bílé kompozice symbolizující slovanskou kulturu. Vybrané písně vás zavedou do známých i dalekých koutů slovanských národů, které Ludvík Kuba pravidelně navštěvoval.

Slovanstvo ve svých zpěvech je bezesporu živým důkazem slovanských hudebních tradic, které jsou v tomto díle plnohodnotně zaznamenány pro další generace. Srdečně Vás zveme na koncert.

Ludvík Kuba a jeho Slovanstvo aneb Putování za slovanskou písní
úterý 30. 11. 2021 19:00
Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady
vstupné dobrovolné

Další aktuality

Letní vydání Lázeňských novin 2024

Letní divadelní představení

Komentované prohlídky v květnu

Všechny aktuality
Máte dotaz?
Dotaz úspěšně odeslán. Brzy Vám odpovíme.